"Ik train geen honden, ik leef met ze samen."


  • Ik train geen honden, ik begeleid mensen in het samenleven met hun hond. Het welzijn van jou en je hond staan hierbij op de eerste plaats.
  • Het is voor mij belangrijk om de leefomgeving van de hond te ervaren. Daarom gaan afspraken steeds door aan huis. 
  • Begeleiding op maat van jou en je hond. We kijken in de eerste plaats door de ogen van de hond. Ik kijk wat de hond en zijn verzorger nodig hebben op een bepaald moment. Daarbij wordt er steeds rekening gehouden met de individuele mogelijkheden van de hond en de ontwikkelingsfase waarin de hond zit.  
  • Natuurlijke communicatie vormt de basis van de omgang met de hond.
  • Je krijgt inzicht in het gedrag van je hond en je leert hoe je ermee kan omgaan.
  • Bij een begeleidingstraject van 3 sessies kan je tot vier weken na de laatste sessie bij mij terecht met al jouw vragen (via Whatsapp, mail of telefonisch), zonder bijkomende kosten.

Liefde is, .. willen begrijpen, afstemmen op de ander en ernaar handelen. Wil je je hond beter leren kennen? Wil je je hond beter begrijpen? Wil je je hond begeleiden in zijn ontwikkelingsproces? Ik begeleid jou graag hierbij.

✔Je leert waarom je hond doet wat hij doet

Waarom jankt mijn pup 's nachts? Waarom springt mijn hond op? Waarom bijt mijn puppy in mijn benen? Waarom trekt mijn hond aan de leiband? Waarom graaft mijn hond putten in de tuin? Waarom likt mijn hond in mijn gezicht? Waarom blaft mijn hond? Wat mensen als een probleem ervaren kan voor een hond normaal (natuurlijk) gedrag zijn. Je leert het gedrag van je hond begrijpen.

✔Je leert het ras van je hond beter kennen

Wat is de oorsprong van het ras/kruising van je hond? Een jachthond heeft het talent om te jagen, een waakhond heeft het talent om te waken.  Je leert over de oorspronkelijke functie van het ras/kruising van je hond en hoe deze functie het gedrag van je hond kan beïnvloeden.

✔Je leert in welke ontwikkelingsfase je hond zit

Zoals mensen evolueren van een baby tot een volwassen persoon, zo ontwikkelen honden zich van een puppy tot een volwassen hond.  En ja, ook honden puberen! Je leert wat de typische kenmerken zijn van de  fase waarin je hond zit.

✔Je leert hoe je hond "spreekt" en "wat hij wil zeggen"

Honden spreken met heel hun lichaam.  Ze spreken met hun ogen, hun staart, hun oren, hun lijf, hun tanden, hun mond, hun stembanden, hun tong, hun geurvlaggen.  Ze spreken over hun gevoelens : ook honden kunnen vrolijk, verdrietig, angstig, zenuwachtig of boos zijn.  Je leert over hondentaal. Je leert het gevoel begrijpen dat schuilt achter het gedrag.

✔Je leert hoe je hond leert

Honden leren op verschillende manieren. Honden kunnen leren door te wennen aan, ze kunnen bijvoorbeeld het geluid van de stofzuiger gewoon worden. Maar honden leren ook nog op andere manieren. 

✔Je leert je hond kennen als een uniek individu

Geen twee honden zijn gelijk. Zelfs puppy's uit hetzelfde nest hebben elk hun eigen karakter. Ook jouw hond heeft zijn eigen karakter en persoonlijkheid. Wanneer je samen leeft met je hond, leer jij hem het beste kennen. Jij wordt de expert van je hond.

Wanneer je je hond begrijpt kan je hem ook begeleiden in zijn ontwikkeling

✔Je leert hoe je gewenst gedrag kan stimuleren

✔Je leert hoe je kan omgaan met ongewenst gedrag

✔Je leert omgaan met de gevoeligheden van je hond

✔Je leert omgaan met je hond in moeilijke situaties

✔Je leert hoe je de grenzen van je hond kan bewaken

✔Je leert op een vriendelijke manier communiceren 

✔Je leert hoe je positieve gevoelens kan stimuleren bij je hond

✔Je leert wat jouw unieke hond nodig heeft om zich goed te voelen 

Wat is het verschil tussen klassieke hondenschool en individuele begeleiding?

*Op de hondenschool doet men aan training van honden door het aanleren van commando's. Je leert je hond trucjes aan. Je hond moet zich aanpassen aan de training en aan de omgeving die vaak heel druk is (veel mensen en andere honden). Wanneer je hond overprikkeld is door de omgeving zal hij niet meer bijleren.

*Met individuele begeleiding leer je hoe jij jouw hond kan begeleiden om te wennen aan onze leefwereld. Dit gebeurt steeds op het tempo van de hond en volgens zijn mogelijkheden. Hierdoor kan je hond verder ontwikkelen. De woordjes zit, liggen, plaats, naast en komen leert je hond begrijpen zonder beloningen.

 

*Op de hondenschool gaat men ongewenst gedrag corrigeren (corrigeren kan zowel met straf gebeuren maar ook geen beloning geven is een vorm van correctie). Je hond vertoont gewenst gedrag omdat hij de correctie wil vermijden.

*Met individuele begeleiding leer je het gedrag van je hond begrijpen. Je leert hoe je de grenzen van je hond kan bewaken, je leert anticiperen zodat je hond geen ongewenst gedrag meer gaat vertonen en zich kan ontwikkelen tot een gelukkige gezinshond. 

 

*De oorzaak van ongewenst gedrag is vaak onderliggende spanning, stress of frustratie. Op de hondenschool probeert men controle te krijgen over het gedrag van de hond met beloningen en correcties.  De hond vertoont automatisch gedrag maar leert niet écht omgaan met wat hij spannend vindt. Je hond denkt niet meer na. Je kan het vergelijken met het aanzetten van een robot. Het gedrag wordt onderdrukt waardoor de onderliggende spanning kan toenemen en je hond het in de toekomst nog moeilijker krijgt met de dingen die hij lastig vindt.

*Met individuele begeleiding leer je je hond bewust omgaan met spannende dingen, op het tempo van jouw hond. Je hond leert zelf de juiste keuzes te maken, je hond leert een goede strategie aan om met spanning om te gaan doordat jij hem in de best mogelijke omstandigheden brengt. 

 

Moet ik dan niet naar de hondenschool om mijn hond te socialiseren?

 

Socialiseren wil zeggen, leren communiceren met. Wanneer je pup opgegroeid is in een nest, dan is hij al sociaal met andere honden. Hij heeft leren communiceren met zijn nestgenootjes en zijn moeder. Wanneer een pup in een gezin komt is alles nieuw, de pup heeft in eerste instantie de tijd nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe familie. De eerste weken leert hij volop communiceren met zijn nieuwe gezinsleden. Contact met andere honden is in deze periode geen noodzaak. Wil je toch graag je pup in contact brengen met een andere hond? Dan doe je dit best los van de leiband met een stabiele volwassen hond. Wanneer je de hondentaal kent, zal je zien en begrijpen hoe je pup zich voelt.

Heb je nog vragen? Wil je graag meer informatie?

Je kan mij steeds vrijblijvend contacteren voor een persoonlijk gesprek.